Werkgevers aansprakelijk in verband met RSI klachten
In twee zaken van eind vorig jaar (18 oktober en 15 november) heeft het Hof Amsterdam geoordeeld dat de werkgevers in kwestie aansprakelijk waren voor de door de werknemers geleden schade als gevolg van RSI klachten. In beide zaken oordeelde het Hof dat de werknemer voldoende aannemelijk had gemaakt dat de RSI klachten waren ontstaan als gevolg van de werkzaamheden en dat de werkgever zijn zorgplicht had geschonden, terwijl nakoming van die zorgplicht de schade mogelijk had kunnen voorkomen.
Uit het arrest van november 2011 (lees het arrest hier) blijkt dat het van belang is dat de werkgever het Besluit beeldschermwerk, welk besluit op 31 december 1992 in werking is getreden, volgt. Op grond van dit besluit is de werkgever onder meer verplicht tot het laten opstellen van een RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie). In dit stuk moet een analyse worden gegeven van de risico’s voor het gezichtsvermogen en van de lichamelijke en geestelijke belasting die zijn verbonden aan het werken met een beeldscherm. Daarbij vereist het besluit dat passende maatregelen worden getroffen om de risico’s te ondervangen en moet de werkgever het werk zodanig te organiseren dat telkens na ten hoogste twee uren het werk wordt afgewisseld met andersoortig werk of een rustpauze. Tot slot dient krachtens het besluit de werkplek van de werknemer te worden ingericht overeenkomstig vastgestelde voorschriften (betrekking hebbend op onder meer apparatuur, werktafel, stoel en omgeving).
Duidelijk is dat het Hof Amsterdam van oordeel is dat indien één van deze eisen niet wordt nageleefd, de werkgever aansprakelijk is voor de aldus door een werknemer geleden schade. Uit deze uitspraken (de uitspraak van 18 oktober leest u hier) blijkt voorts dat het van belang is dat de werkgever de werknemer instrueert hoe hij zijn werkzaamheden dient te verrichten en dat hij erop moet toezien dat de werknemer de geldende regels ook daadwerkelijk naleeft.
Mocht u vragen hebben over deze (en andere) werkgeversaansprakelijkheid, neem dan contact op met één van onze arbeidsrecht specialisten.