Showroommodellen vallen niet onder het bodemrecht van de fiscus
De Hoge Raad deed op 9 december 2011 (LJN BT2700) een voor de insolventiepraktijk belangrijke uitspraak. Volgens de Hoge Raad vormen showroommodellen in een winkelpand altijd bedrijfsvoorraad en kunnen zij daarom niet onder het bodemrecht van de fiscus vallen.
Het komt vaak voor dat een ondernemer in zijn winkel één of meer van de ingekochte zaken opstelt, om op die manier de verkoop van dat product te stimuleren. Het kan gaan om een keukenbedrijf, waarin meerdere keukens zijn opgesteld. Ook kan het gaan om een beddenwinkel, met daarin diverse tentoongestelde slaapkamerameublementen (bedden, kasten e.d.). Een ander voorbeeld is het badkamercentrum, met in de showroom diverse bubbelbaden. Verder kan worden gedacht aan een autodealer die in zijn showroom een old timer heeft neergezet tussen de nieuwe verkoopmodellen.
De fiscus en curatoren stellen zich normaal gesproken op het standpunt dat deze showroommodellen in feite geen voorraad meer zijn en daarmee tot de stoffering van de bodem van het winkelpand zijn gaan behoren. Zij vormen dan een ‘bodemzaak’. De consequentie van dit standpunt zou zijn dat de fiscus op deze zaken bodembeslag zou kunnen leggen, waardoor de (onbetaalde) leveranciers of leasemaatschappijen het nakijken zouden hebben. In een eventueel faillissement van de winkelier zou daarnaast de opbrengst van deze showroommodellen, indien zij eigendom zijn van de winkelier, niet naar de bank gaan als pandhouder, maar zou de curator de opbrengst kunnen claimen.
In een procedure tussen een curator (mr. Quint) en de ING Bank heeft de Hoge Raad aan deze discussie een einde gemaakt, door te overwegen dat de showroommodellen bedoeld zijn – en blijven – als handelswaar. Zij kunnen daarom niet ‘verkleuren’ tot een bodemzaak. Het maakt daarbij volgens de Hoge Raad niet uit of de showroommodellen uiteindelijk worden verkocht of niet. Het is dus niet meer nodig een ‘bodemverhuurconstructie’ op te zetten om de showroommodellen buiten het verhaal door de fiscus of de curator te plaatsen.
Het arrest van de Hoge Raad van 9 december 2011, kunt u hier lezen.