Noodlijdende golfclub? een mogelijke oplossing!
In Nederland zijn bijna 400.000 mensen die de golfsport beoefenen. Velen van hen hebben zich aangesloten bij een golfclub. De afgelopen jaren hebben veel golfclubs het financieel moeilijk gekregen, hetgeen in enkele gevallen zelfs tot een faillissement heeft geleid.
Veel golfclubs hebben een juridische structuur die bestaat uit een stichting die de eigendom heeft van het golfterrein en de opstallen, met daarnaast een vereniging waar de individuele golfers lid van worden. De leden betalen een jaarlijks lidmaatschapsrecht (contributie). Daarnaast zijn de leden vaak ook verplicht om een zogenaamde “participatie” te nemen in de stichting. Een participatie is een (vaak renteloze) geldlening van vaak duizenden euro’s die de golfer aan de stichting leent.
Golfverenigingen kampen met een teruglopend ledenaantal. Als gevolg daarvan ontvangt de golfvereniging minder contributie. Ook willen golfers in dat geval hun participatie van de stichting terug ontvangen. Vaak is echter in de statuten van de stichting bepaald dat slechts in geval van een bepaald minimumvermogen van de stichting de participatie hoeft te worden terugbetaald, met als gevolg een (soms lange) wachtlijst van golfers die geen lid meer zijn van de vereniging, maar wel nog wachten op de terugbetaling van hun participatie. Golfclubs kunnen door de teruglopende inkomsten geen nieuwe investeringen doen in de golfbanen. De golfers zelf hebben binnen deze constructie alleen zeggenschap als lid van de vereniging. Binnen de stichting hebben zij geen zeggenschap (dat heeft alleen het stichtingsbestuur).
Teneinde het tij te keren zullen de golfclubs zichzelf aantrekkelijker moeten maken voor golfers én nieuwe investeerders. Om dat doel te bereiken kan de huidige constructie met een stichting aangepast worden in een structuur met een besloten vennootschap (BV).
Allereerst zal de stichting via een verzoekschrift bij de Rechtbank moeten worden omgezet in een BV. Zodra de omzetting naar een BV een feit is kunnen de leden van de golfvereniging hun participatie (geldlening) in de stichting omzetten in aandelen in de nieuwe BV. In plaats van schuldeisers in de stichting zijn de leden van de golfvereniging nu aandeelhouders in een BV geworden en daarmee (vaak) mede-eigenaar van het golfterrein en de opstallen. Als aandeelhouder in de BV mogen zij meestemmen over belangrijke zaken. Daarnaast hebben zij in beginsel ook recht op een winstuitkering. De betrokkenheid van de leden wordt daarmee aanzienlijk vergroot. De leden kunnen hun aandelen bovendien in beginsel vrij overdragen aan een ander. Voor de in een BV omgezette stichting is het voordeel dat na omzetting zij in plaats van vreemd vermogen over eigen vermogen in de vorm van aandelenkapitaal beschikt, een flinke verbetering van haar vermogenspositie. Daarmee wordt het makkelijker om nieuw kapitaal van derden (banken en andere financiers) aan te trekken, waarmee in de golfbaan kan worden geïnvesteerd. Deze structuurwijziging zal de positie van zowel de golfclubs als hun leden aanzienlijk verbeteren.
Blauw Tekstra Uding Advocaten heeft ervaring met het begeleiden van dergelijke trajecten. Wilt u meer weten, neemt u dan contact op met Joost Blauw of Marc Stücken op telefoonnummer 020-4081680.