De Wet Werk en Zekerheid, hoe staat het ermee ?
Onlangs is het wetsvoorstel Wet Werk en Zekerheid aangenomen door de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel zal, naar verwachting, begin maart naar de Eerste Kamer gaan.
Wat houden de nieuwe regels ook alweer in? Een aantal van de belangrijkste wijzigingen zet ik nog even kort voor u op een rij.
Flexibele arbeid
De ketenregeling zal aan banden worden gelegd. Waar nu nog 3x3x3 geldt (maximaal drie contracten in drie jaar tijd met maximale tussenpozen van drie maanden), zal per ingang van de nieuwe regeling 3x2x6 gaan gelden. Werknemers zullen onder de nieuwe regeling dus al na twee jaar aanspraak kunnen maken op een vast contract en waar nu nog een onderbreking van drie maanden nodig is om een nieuwe keten te bewerkstelligen, is daar per 1 juli 2015 een onderbreking van zes maanden voor nodig. De nieuwe ketenregeling zou op 1 juli 2014 worden ingevoerd, maar dit is uitgesteld naar 1 juli 2015.
Verder zal een proefperiode in contracten van zes maanden of korter niet meer zijn toegestaan en zal een concurrentiebeding in contracten voor bepaalde tijd, behoudens enkele uitzonderingen, niet langer rechtsgeldig zijn. Deze wijzigingen zullen op 1 juli 2014 worden ingevoerd.
Ontslagprocedure:
De keuze tussen de UWV-procedure en de gang naar kantonrechter komt te vervallen. Voor ontslag op bedrijfseconomische redenen en in gevallen van langdurige arbeidsongeschiktheid moet een werkgever naar het UWV, voor gevallen van ontslag om persoonlijke redenen zal de gang naar de kantonrechter de aangewezen weg zijn. Ook nieuw, is de mogelijkheid van hoger beroep en cassatie tegen een beslissing van de kantonrechter en de mogelijkheid om de beslissing van het UWV aan de kantonrechter voor te leggen.
Transitievergoeding:
Een in de wet geregelde ‘transitievergoeding’ zal in de plaats komen van de ontbindingsvergoeding die nu nog wordt gebaseerd op de kantonrechtersformule. Werknemers die ten tijde van het ontslag twee jaar of langer in dienst zijn (tijdelijke contracten die bij elkaar minimaal 2 jaar hebben geduurd daarbij ingegrepen), zullen recht hebben op de transitievergoeding. Dat geldt niet alleen voor de kantonprocedure, maar ook bij een UWV-procedure. De vergoeding is bedoeld voor omscholing en het krijgen van een andere baan en zal maximaal € 75.000,=, dan wel maximaal een bruto jaarsalaris voor mensen met een hoger jaarsalaris dan € 75.000,=, bedragen.
De Wet Werk en Zekerheid brengt nog (veel) meer wijzigingen met zich mee, waaronder onder meer nieuwe regels voor opzegging van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd (per 1 juli 2014), nieuwe regels voor de beëindiging met wederzijds goedvinden (per 1 juli 2015), en wijzigingen in de WW (per 1 januari 2016).
Het is van belang om tijdig in kaart te brengen wat de nieuwe regelingen voor u of uw organisatie kunnen betekenen en hoe daar tijdig op in te spelen. Heeft u vragen over de nieuwe wet of wilt u advies voor uw specifieke situatie, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via de op deze website vermelde contactgegevens.