Betalingstermijnen wettelijk vastgelegd
Vanaf 16 maart 2013 gelden er wettelijke betalingstermijnen tussen bedrijven onderling en tussen bedrijven en de overheid. Doel van deze wettelijke vastlegging is de bestrijding van betalingsachterstanden bij handelstransacties.
Tussen bedrijven onderling zullen de volgende regels gelden. De betaaltermijn voor handelstransacties bedraagt in beginsel 30 dagen, als contractueel niets is geregeld. Ondernemingen behouden de mogelijkheid om contractueel af te wijken van deze betaaltermijn. Bij overeenkomst kan een langere betalingstermijn van maximaal 60 dagen worden afgesproken. Een betalingstermijn van langer dan 60 dagen is slechts toegestaan als aangetoond kan worden dat deze langere betalingstermijn voor beide partijen niet nadelig is. Indien de debiteur niet binnen de wettelijk gestelde termijn heeft betaald, is de debiteur de wettelijke handelsrente en incassokosten (ten minste 40 euro) verschuldigd over de openstaande factuur.
Daarnaast komt de nieuwe wet bedrijven tegemoet die zaken doen met de overheid. Voor de overheid zal voortaan bij handelstransacties een betalingstermijn van 30 dagen gelden. Van die termijn kan vrijwel niet worden afgeweken. Voor overheidsinstanties gelden derhalve striktere regels dan voor bedrijven.
Met de invoering van deze wet wordt gevolg gegeven aan een Europese Richtlijn.
De wettelijke betalingstermijnen gelden voor alle overeenkomsten die gesloten worden ná inwerkingtreding van de wet. Voor vragen en advies over (het vastleggen van) contactuele betalingstermijnen en/of over incassomaatregelen kunt u vrijblijvend contact opnemen Roos van Ekdom (vanekdom@btu-advocaten.nl).
Volg Blauw Tekstra Uding advocaten op LinkedIn.