Wederpartij in lopende procedure failliet, wat te doen?!

Of u nu eiser of gedaagde bent, een uitgesproken faillissement van een procespartij beïnvloedt de aanhangige juridische procedure. Grofweg zijn er twee verschillende situaties denkbaar:
1) U heeft een vordering op de (inmiddels) failliet;
2) De gefailleerde meent een vordering op u te hebben.
De gevolgen verschillen per situatie. Een toelichting.

Als eerste de situatie waarin u een vordering heeft op de failliet. Laten we er vanuit gaan dat u in dit geval de eisende partij bent. Het faillissement heeft dan tot gevolg dat de procedure, als deze nog niet voor vonnis staat, automatisch wordt geschort. U kunt dan nog slechts uw vordering ter verificatie indienen bij de curator.

De situatie wordt complexer wanneer de (inmiddels) gefailleerde partij een vordering op u meent te hebben en daarvoor destijds een procedure is gestart. Deze procedure wordt dan niet automatisch geschorst, maar loopt door. U kunt dan de rechtbank vragen de procedure te schorsen, waarna u de curator kan oproepen met de vraag of hij de procedure namens de boedel wil overnemen. Als de curator de procedure namens de boedel wil voortzetten, dan zal de curator  zich tijdig bij de gerechtelijke instantie moeten melden. Blijft het na uw oproeping stil aan de kant van de curator, dan kunt u aan de rechter ontslag van instantie vragen. Roept u de curator niet op, dan kan de curator nog altijd op eigen initiatief de procedure overnemen, hetgeen onzekerheid voor u met zich mee kan brengen.

Bovenstaande is een korte uiteenzetting van de gevolgen van het failleren van een procespartij. Het komt vaak voor dat het feitencomplex wat gecompliceerder ligt dan hiervoor omschreven. Bijvoorbeeld. U bent gedaagde partij en u heeft tegelijkertijd een tegenvordering; kunt u dan deze posten verrekenen? Of, tijdens appeltermijn failleert de wederpartij en u heeft nog geen appeldagvaarding uitgebracht. En, wat te doen als uw vordering niet verifieerbaar is? Indien u vragen heeft over een gefailleerde procespartij, neem dan gerust contact met ons op. Met dit soort kwesties kunnen grote belangen op het spel staan en het is dan ook belangrijk om de juiste aanpak te kiezen richting de curator.

Wilt u meer weten over dit onderwerp ? neem contact op met Roos van Ekdom (vanekdom@btu-advocaten.nl)