‘Short Stay’ verhuur; uitdrukkelijke instemming VvE vereist!
Short Stay verhuur biedt de particulier de mogelijkheid om zijn eigen huis op een gemakkelijke manier tijdelijk te verhuren. Dit kan bijvoorbeeld via de populaire website van Airbnb. Met name voor de grote steden zijn dit soort websites populair. Een mooie kans om bij te verdienen tijdens de eigen vakanties, of om dubbele woonlasten te verlagen. Maar, let op: verhuren via Airbnb (of soortgelijke organisaties) is niet altijd toegestaan.
Recentelijk heeft het Hof Amsterdam in een beschikking het oordeel van de rechtbank bevestigd dat het – kort gezegd - niet is toegestaan om een appartement met een woonbestemming tegen betaling aan derden in gebruik te geven voor een korte periode. In het onderhavige geval werd de woning met een zekere regelmaat voor kortere periodes dan een maand via Airbnb verhuurd aan toeristen. De verhuurde woning was een appartement waarvan de eigenaar lid was van een Vereniging van Eigenaren (‘VvE’). De mede appartementseigenaren ondervonden hinder van deze tijdelijke huurders. De VvE stapten daarom naar de rechter en vorderden de tijdelijke verhuur te verbieden, omdat deze in strijd zou zijn met de splitsingsakte en het splitsingsreglement.
Het Hof oordeelde gelet op de inhoud van de splitsingsdocumenten dat het verhuren van een eigen huis voor een korte periode onder 'bedrijfsmatige exploitatie' valt en dus niet is toegestaan. Een gebruik dat afwijkt van de bestemming ‘woonruimte’ is immers slechts geoorloofd met toestemming van de VvE, hetgeen blijkt uit de splitsingsakte en het splitsingsreglement
Kortom, voor de korte verhuur van de woning heeft de verhuurder op het moment dat hij is aangesloten bij een VvE de uitdrukkelijke toestemming van zijn VvE nodig. Indien de verhuurder deze toestemming niet heeft, kan de verhuur hem of haar duur komen te staan.