Bodemrecht fiscus: geen meldingsplicht bij eigendomsvoorbehoud en lease?

Op onze site werd al uitgebreid bericht over het aangepaste bodemrecht van de fiscus per 1 januari 2013. Die legt, kort gezegd, een meldingsplicht op partijen, ingeval die handelingen willen verrichten met bodemzaken, waardoor deze zaken buiten het verhaal door de fiscus op die zaken blijven. Bekende voorbeelden daarvan zijn: bodemverhuur door pandhouders en het opeisen en afvoeren van de bodemzaken door de derde-eigenaren, zoals leveranciers met eigendomsvoorbehoud of leasemaatschappijen. Bodemzaken zijn machines, apparaten en inventariszaken die zich op de bodem van een ondernemer bevinden. Bedrijfsvoorraden zijn geen bodemzaken.

Ondanks dat de regeling per 1 januari 2013 al is ingevoerd, zal die vanaf 1 april 2013 pas echt een rol gaan spelen. Voor bestaande financieringen per 1 januari 2013 is namelijk een overgangstermijn vastgesteld tot 1 april 2013. Inmiddels wordt langzaam maar zeker duidelijk hoe de meldingsregeling voor de praktijk zal gaan werken. Zo is er een standaard-meldingsformulier beschikbaar gekomen, op basis waarvan de melding bij de belastingdienst zal moeten gaan plaatsvinden.

Verder is van belang dat bij het Ministerie van Financiën wordt gewerkt aan een vrijstelling voor de meldingsplicht voor belangrijke groepen van financiers. Het is bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Kamers duidelijk geworden dat de nieuwe regeling in de eerste plaats in bedoeld voor pandhouders (vooral banken), die gebruik maken van de mogelijkheid om bodemverhuur toe te passen. Het Ministerie wil met name deze bodemverhuur een halt toe roepen. Dat is overigens opvallend, omdat uit rechterlijke uitspraken tot nu toe blijkt dat de bodemverhuur een gewone, legale mogelijkheid is voor de pandhouder om de zaken (in ‘vuistpand’) onder zich te nemen als blijkt dat de ondernemers niet aan zijn financiële verplichtingen jegens de pandhouder kan voldoen. Wat daarvan ook zij, het Ministerie wil de nieuwe meldingsregeling vooral kunnen gebruiken tegenover de pandhouders/banken.

Verwacht mag worden dat binnenkort door het Ministerie wordt aangegeven voor wie de vrijstelling van de meldingsplicht zal gaan gelden. Het zal dan met name gaan om, wat is aangeduid als ‘zuivere gevallen van aankoop- of objectfinanciering’. Dit zal hoogstwaarschijnlijk betekenen dat een leverancier onder eigendomsvoorbehoud van een specifieke machine of een specifiek apparaat zal worden ontheven van de meldingsplicht. Ook veel soorten van lease, die zien op de financiering van een bepaald object, zullen buiten de meldingsregeling gaan gelden. Zuivere vormen van operational lease (in de zin van het Leasebesluit) vallen sowieso buiten de meldingsregeling, omdat de fiscus die beschouwt als ‘reële eigendom’ van de leasemaatschappij, die door de fiscus (geheel) moet worden ontzien in het kader van het bodemrecht.

Zodra er meer duidelijkheid is over de ontheffingen voor de meldingsregeling, zullen wij daarover nader berichten. Wordt dus vervolgd.

Volg Blauw Tekstra Uding advocaten ook op LinkedIn !