Internationale contracten en algemene voorwaarden
In onze wetgeving is bepaald dat een beding in algemene voorwaarden vernietigbaar is , als de gebruiker van die voorwaarden (bijvoorbeeld de leverancier) aan de wederpartij (de koper) niet “een redelijke mogelijkheid heeft geboden om van de algemene voorwaarden kennis te nemen”, bijvoorbeeld door deze ter hand te stellen ”.
Zo zal de leverancier zich niet met succes op een exoneratie-beding (een gehele of gedeeltelijke uitsluiting van zijn aansprakelijkheid) in zijn voorwaarden kunnen beroepen, als de koper (wèl met succes) betoogt dat aan hem geen redelijke mogelijkheid is geboden om van de algemene voorwaarden van de leverancier kennis te nemen. Een dergelijk verweer wordt regelmatig in procedures in Nederland gevoerd: “De algemene voorwaarden zijn nooit aan mij toegestuurd, ik ken ze niet”.
Maar hoe zit het dan met grensoverschrijdende transacties?
Daarover heeft de Hoge Raad op 11 mei 2012 een uitspraak gedaan. Het ging in de betreffende zaak om een transactie tussen een Engels en een Nederlands bedrijf. Na ontbinding van de overeenkomst vorderde het Engelse bedrijf schade van het Nederlandse bedrijf, maar deze laatste deed een beroep op het exoneratie-beding zoals dat in haar algemene voorwaarden is opgenomen. Het Engelse bedrijf pareerde dit verweer met de stelling dat deze algemene voorwaarden niet aan haar ter hand waren gesteld en het beding dus vernietigbaar was. Die stelling ging echter volgens de Hoge Raad niet op, aangezien in onze wetgeving (artikel 6:247 lid 2 BW) ook is bepaald dat: de betreffende afdeling van boek 6 van het BW –waarin onder meer de verplichting om een redelijke mogelijkheid te bieden van de algemene voorwaarden kennis te nemen is opgenomen- niet van toepassing is indien niet beide partijen in Nederland gevestigd zijn. Het Engelse bedrijf kon dus geen beroep doen op de vernietigbaarheid van het betreffende beding. Het arrest van de Hoge Raad kunt u hier lezen.
Overigens moest er in dit geschil nog een andere belangrijke vraag worden beantwoord, alvorens er een definitieve uitspraak kon komen.
Van belang is vast te stellen dat het hanteren (van toepassing laten zijn) van algemene voorwaarden door een Nederlandse partij in een contractuele relatie met een in het buitenland gevestigde partij, bijzondere aandacht verdient van de opsteller(s) van de (internationale) overeenkomst.
Ook daarvoor kunt u bij Blauw Tekstra Uding advocaten terecht.