Verslaafd aan drugs of drank?

Als je als werkgever of HR-specialist te maken hebt met een werknemer met een verslavingsprobleem, heb je daar je handen aan vol. Omdat verslaving door kantonrechters veelal wordt aangemerkt als ziekte, geldt er een ontslagverbod en dient een re-integratietraject gestart te worden. Een handig hulpmiddel daarbij is de in september door de Stichting Expertisecentrum Reintegratie (STECR) gepubliceerde Werkwijzer “Verslaving en Werk Middelengebruik en (dis)functioneren op het werk”.

De Werkwijzer behandelt wat verslaving medisch gezien inhoudt, HR-beleid op het gebied van verslaving, rechten en plichten van werkgever en werknemer bij re-integratie, privacyaspecten en behandelingsmethoden.

De STECR Werkwijzer is gericht op werkgevers, bedrijfsartsen en verzekeringsartsen. Ook juridische hulpverleners kunnen de STECR Werkwijzer raadplegen als zij meer willen weten over de rechten en plichten van werkgevers en werknemers met betrekking tot re-integratie en over de vraag wat de consequenties zijn als de re-integratieplichten onvoldoende worden nageleefd.

STECR is in 2000 opgericht door de branchevereniging van arbodiensten (BOA) met steun van het Ministerie van SZW. STECR heeft reeds eerder praktische en leesbare werkwijzers gepubliceerd over o.a. arbeidsconflicten, problematisch verzuim, communicatie & privacy bij de verzuimaanpak, arbeidstherapie en schuldhulpverlening. Uit de arbeidsrechtpraktijk is bekend dat kantonrechters HR-beleid van werkgevers kunnen toetsen aan de STECR-richtlijn “ arbeidsconflicten”.

De Werkwijzer kost € 32,50 en kan bij STECR worden gekocht via deze link.

 

Specialisme