Royal Imtech N.V. is failliet. Wat te doen als schuldeiser van Imtech?
De situatie van Imtech verandert snel. Afgelopen dinsdag werd aan Imtech voorlopige surseance van betaling verleend. Inmiddels is de surseance van betaling omgezet in een faillissement, zo werd gisteren bekend gemaakt. “Verschillende delen van het bedrijf worden verkocht. In ieder geval 7300 banen blijven”, laat Imtech in een persbericht weten.
Het faillissement heeft als gevolg dat vele handelspartners van Imtech, waaronder onderaannemers en leveranciers, met hun schuld blijven zitten. Hoe kunt u als schuldeiser ervoor zorgen dat uw schade zoveel mogelijk beperkt blijft?
Eigendomsvoorbehoud
Een beroep op een eigendomsvoorbehoud is een waardevol wapen bij faillissement. Als u als leverancier een rechtsgeldig eigendomsvoorbehoud bent overeengekomen (en dit kunt aantonen bij de curator), kunt u uw goederen ná datum faillissement alsnog terughalen. Ook gebeurt het in praktijk regelmatig dat een leverancier (betalings)afspraken maakt met de curator over het verbruik van zijn - onder eigendomsvoorbehoud - geleverde goederen. Meer specifieke informatie over een beroep op een eigendomsvoorbehoud bij faillissement kunt u hier lezen.
Recht van reclame
Een ander bijzonder terugvorderingsrecht is het recht van reclame. Ook dit recht kan in het geval faillissement voor een leverancier een uitkomst bieden om zijn goederen terug te halen. Maar let op: leveranciers kunnen slechts een korte periode op dit recht een beroep doen. Het recht van reclame moet u uiterlijk zes weken nadat de koopprijs opeisbaar is geworden inroepen, of binnen zestig dagen vanaf de dag waarop de zaken bij de koper zijn afgeleverd. De curator zal de leverancier vervolgens berichten of de goederen nog aanwezig zijn en de leverancier eventueel de mogelijkheid bieden de goederen op te halen.
Retentierecht
Een retentierecht is de bevoegdheid van de schuldeiser om in bepaalde gevallen een roerende of onroerende zaak van zijn schuldenaar onder zich te houden, zolang de vordering van de schuldeiser niet is voldaan. Ook een onderaannemer kan in bepaalde situaties een retentierecht uitoefenen bij de bouw van een bedrijfspand of huis als zijn werkzaamheden niet zijn betaald. Meer informatie over de waarde van uw retentierecht bij faillissement, kunt u in dit artikel lezen.
Tot slot.
Zorg dat u zich als schuldeiser zo spoedig mogelijk meldt bij de curator en maak kenbaar dat u - indien mogelijk - een beroep doet op een eigendomsvoorbehoud, het recht van reclame dan wel een retentierecht.
Naast deze rechten zijn er nog vele andere juridische vraagstukken waar u bij het faillissement van Imtech, of van een handelspartner, mee te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld: wat te doen met lopende contracten (bijvoorbeeld huur/lease), kunt u uw werkzaamheden opschorten, is een beroep op verrekening mogelijk en wat betekent een faillissement voor een lopende, juridische procedure?
De advocaten van BTU zijn gespecialiseerd in deze insolventievraagstukken. Mocht u van gedachten willen wisselen over uw (juridische) positie en uw mogelijkheden, neem dan vrijblijvend contact op met ons op. Wij denken graag met u mee.