Aftreden als bestuurder? Jaarrekening publiceren!

Aftreden als bestuurder? Jaarrekening publiceren!
Als u als bestuurder aftreedt, controleer dan of de jaarrekening is gepubliceerd. Als de vennootschap na uw aftreden failliet gaat, kunt u daarmee voorkomen dat u wegens onbehoorlijk bestuur aansprakelijk bent voor betaling van het tekort in het faillissement.

Een (indirect) bestuurder van Verify Europe BV treedt op 21-2-2005 af. Op 28-7-2005 gaat de BV failliet. De jaarrekening over 2003 blijkt op 3-8-2005 te zijn gepubliceerd, terwijl de uiterste datum daarvoor 1-2-2005 was. De curator stelt dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur omdat de jaarrekening ruim 6 maanden te laat is gepubliceerd en eist betaling van een bedrag gelijk aan het tekort in het faillissement.

De bestuurder verweert zich met de stelling dat de overschrijding van de termijn maar voor 3 weken samenvalt met de periode dat hij bestuurder was. De datum waarop de jaarrekening gepubliceerd had moeten worden was immers 1-2-2005 en hij was op 21-2-2005 afgetreden. Mede daarom was er volgens de bestuurder sprake van een onbelangrijk verzuim (als bedoeld in art. 2:248 lid 2 BW) en was er geen sprake van onbehoorlijk bestuur.

De rechtbank en het gerechtshof te Amsterdam volgden deze redenering en wezen de vordering van de curator af. De Hoge Raad oordeelde echter dat er sprake was van een onjuiste rechtsopvatting en vernietigde het arrest van het Hof.

Volgens de Hoge Raad gaat het bij kennelijk onbehoorlijk bestuur (in de zin van art. 2:248 BW) om de taakvervulling door het hele bestuur. Indien er sprake is van onbehoorlijk bestuur, is in beginsel iedere individuele bestuurder aansprakelijk. Vervolgens bestaat per individuele bestuurder de mogelijkheid tot disculpatie of tot matiging van het schadebedrag. De regel dat een onbelangrijk verzuim niet in aanmerking wordt genomen, heeft betrekking op de vraag of sprake is geweest van een onbehoorlijke taakvervulling door het bestuur, en niet op het aandeel daarin van de individuele bestuurder. Bij de vraag of er sprake is van een onbelangrijk verzuim, had het gerechtshof daarom uit moeten gaan van de gehele periode van de overschrijding van de publicatietermijn van ruim zes maanden en zich niet moeten beperken tot de drie weken waarin de bestuurder nog in functie was.

Het argument dat de bestuurder slechts 3 weken in functie is geweest in de periode van ruim 6 maanden waarin de jaarrekening niet is gepubliceerd, kan wel worden betrokken bij een verzoek tot matiging van het bedrag waarvoor de individuele bestuurder aansprakelijk is.

Voor u aftreedt als bestuurder, is het zeer verstandig om te controleren of de jaarrekening is gepubliceerd. Is dat nog niet gebeurd, dan kunt u daar alsnog zorg voor dragen vóór u aftreedt. Mocht de uiterste publicatiedatum op dat moment al verstreken zijn, dan heeft u de termijnoverschrijding in ieder geval weten te beperken, mogelijk zelfs tot een onbelangrijk verzuim.

Het besproken arrest van de Hoge Raad kunt u hier lezen.