Incasseren die vordering !
Menig ondernemer doet in deze economisch zware tijden verwoede pogingen om te overleven. Als het niet de omzet is die achter blijft, dan is er wel een gebrek aan liquiditeiten. Vaker nog is het een combinatie van beide factoren.
Voldoende financiële middelen is voor de ondernemer natuurlijk een voorwaarde om te kunnen (blijven) bestaan en daar waar de banken steeds minder bereid zijn een overstand toe te staan of nieuwe kredieten te verstrekken, wordt de noodzaak van een behoorlijk debiteurenbeheer steeds groter.
In het beste geval vragen debiteuren om even geduld te betrachten, maar dan volgen toezeggingen die lang niet altijd worden nagekomen. Er zijn immers meer crediteuren waarmee rekening moet worden gehouden.
De vraag is hoeveel geduld je je als ondernemer kunt veroorloven. Het langere tijd onbetaald blijven van openstaande facturen, is een directe bedreiging van het voortbestaan van de eigen onderneming. Zeker als het gaat om grotere bedragen.
Steeds vaker krijgen wij dan ook het verzoek van bestaande (èn nieuwe) cliënten om tot incasso over te gaan. Weliswaar kunnen deurwaarders tot € 25.000,-- ook incassomaatregelen treffen en tot dagvaarding overgaan, maar zij hebben niet (zelf) de beschikking over voldoende juridische drukmiddelen. Daarbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld beslaglegging. Voordat hiertoe kan worden overgegaan, moet (kan uitsluitend) een advocaat toestemming vragen aan de Voorzieningenrechter van de rechtbank. Beslaglegging (zoals conservatoir derdenbeslag onder de bank) kan een nuttig drukmiddel zijn om betaling op korte termijn te realiseren. De debiteur die door het beslag wordt getroffen kan hierdoor bewogen worden alsnog vrijwillig tot betaling over te gaan (natuurlijk met toestemming van de beslaglegger), zonder dat er geprocedeerd behoeft te worden. Maar als dat niet zo is, dan weet je als beslaglegger toch (vrijwel) zeker dat het bedrag waarop beslag werd gelegd, er nog zal zijn als er een vonnis is verkregen. Het enige risico is dat de betreffende debiteur inmiddels failliet is verklaard. Dan vervallen de beslagen immers van rechtswege en zul je je bij de curator moeten melden.
Het hiervoor beschreven beslag is lange tijd nogal populair geweest. Maar dat was vooral in de tijd dat er nog redelijk goed gevulde bankrekeningen waren. Tegenwoordig maken er nogal wat ondernemers gebruik van bankkredieten en op kredietruimte is nu eenmaal geen beslag mogelijk.
Er moet dus eerst worden uitgezocht of er nog banktegoeden zijn waarop beslag kan worden gelegd.
Ook beslag op onroerend goed is minder aantrekkelijk geworden, nu er vaak forse hypotheken op rusten en de executieopbrengst fors lager is geworden, zodat er vaak (te) weinig resteert om de vordering uit te kunnen voldoen.
Conservatoir derdenbeslag kan echter ook worden gelegd onder één of meerdere klanten van de debiteur. Dit levert zeker een nog hogere druk op bij de debiteur omdat deze het niet prettig zal vinden als zijn klant(en) bekend worden met zijn betalingsmoraal. Van belang is dan te weten te komen wie de klanten zijn van je debiteur.
Beslaglegging kan een ingrijpend maar effectief middel zijn. De kosten zijn weliswaar niet gering (griffierecht bedraagt € 589,00) maar die kunnen in de procedure ten laste van de debiteur worden gebracht. Al met al een incassomiddel dat zijn vruchten op korte termijn kan afwerpen en het zeker verdient om te overwegen.
De advocaten van BTU hebben zeer ruime ervaring met het leggen van beslagen en zullen u graag terzijde staan. In een eerste geheel vrijblijvend gesprek kan een goede inschatting gegeven worden van de kosten waarmee rekening moet worden gehouden. Concrete en aantrekkelijke prijsafspraken behoren daarbij tot de mogelijkheden.
Bel of mail voor het maken van een afspraak !