Vingerafdrukken in paspoort verplicht stellen. Kan dat wel?

Alhoewel de Raad van State nog niet zo lang geleden (in augustus 2012) de door iemand aangevoerde gewetensbezwaren tegen de verlangde afgifte van haar vingerafdrukken (om een paspoort te kunnen krijgen), passeerde, heeft de hoogste bestuursrechter nu in een uitspraak van vrijdag 28 september 2012 besloten om toch eerst advies in te winnen bij het Europese Hof van Justitie. Het zogenaamde prejudicieel advies. 

De Raad van State wil weten of de verordening van de Europese Unie, waarin het opnemen van de vingerafdrukken (biometrische persoonsgegevens) in paspoorten is geregeld, strookt met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook moet duidelijk worden of de lidstaten verplicht zijn om regels te stellen om te voorkomen dat de vingerafdrukken voor andere doeleinden dan voor het afgeven van paspoorten, worden gebruikt.
 

Het is maar de vraag of de beantwoording van deze vragen nog relevant zijn. Immers door de minister van Binnenlandse Zaken is enkele maanden geleden al aangekondigd dat zij aan de Europese Commissie zou gaan vragen naar de noodzaak van de vingerafdrukken in de paspoorten. Wellicht wordt de registratie van vingerafdrukken afgeschaft. Dat zal tevens het einde betekenen van een aantal bij de Raad van State over deze kwestie lopende procedures. In ieder geval is de discussie nog (lang) niet voorbij.

Andere belangrijke wetswijzigingen zijn:

  • als de aanvrager 18 jaar of ouder is, wordt het paspoort 10 jaar geldig (i.p.v. nu 5 jaar).
  • de identiteitskaart is niet langer een reisdocument en er behoeven dus geen vingerafdrukken te worden opgenomen. De identiteitskaart kan nog wel als voorheen gebruikt worden. 
  • Er worden geen extra kosten in rekening gebracht als het paspoort of de identiteitskaart wordt kwijtgeraakt.